Vaakuna

Sukuseuran vaakuna

Kannaksen Mykrät -sukuseuran vaakuna julkaistiin sukutaaamisen yhteydessä Vanajanlinnassa 27.8.2006. Julkistamispuheen piti vaakunan suunnitellut heraldinen taiteilija Harri Rantanen Tampereelta.

Lue Harri Rantasen puhe tämän sivun alaosassa

Sukustandaari ja isännänviiri nyt myynnissä!

Tilauslomake


logo.png

Suomen heraldinen seura on merkinnyt rekisteriinsä numerolla 1379 vaakunan, jonka omistaa Kannaksen Mykrät.

Vaakunaselitys

Kultaan ja mustaan aaltokoroisesti polvijakoisella kilvellä kultainen tähkä ja kaksi mustaa kuokanterää kärki alaspäin.


Vanajanlinna 27.8.2006

Heraldinen taiteilija Harri Rantasen puhe Kannaksen Mykrien IV sukutapaamisessa 2006

Arvoisa sukujuhlaväki – hyvät naiset ja herrat

Haluan kiittää teitä siitä luottamuksesta jota osoititte valitessanne minut tekemään teille suvun arvokkainta tunnusta – omaa vaakunaa.

Ihmisellä on aina ollut kuvia ja merkkejä. Niiden tarkoitus on ollut ilmaista johtajuutta, omistusta tai yhteenkuuluvuutta.  Historiassa on tapana määritellä milloin joku tai jokin ilmiö syntyy. Mitä vanhemmasta tai laajemmasta ilmiöstä on kyse, sitä hankalampaa on antaa tarkkaa syntyajankohtaa. Heraldiikan, eli vaakuna- ja lipputieteen ja taiteen syntyajankohdasta ja – paikasta tutkijat ovat melko yksimielisiä: heraldiikka syntyi Länsi-Euroopassa 1000-1100- lukujen taitteessa. 1100- luvulla otettiin käyttöön yhtenäinen ja systemaattinen viestintäjärjestelmä, heraldiikka. Sille syntyi oma sääntöjärjestelmä ja terminologia joka teki siitä viestintäjärjestelmän ilman tekstiä ja numeroita. Sen tarkoitus oli – kuten on vieläkin – antaa tietoa kantajastaan ja toimia helposti muistettavana merkkinä.

Arvoisat juhlavieraat

Tulevaisuus tekee tästä päivästä historiallisen päivän.  Olemme julkistamassa Kannaksen Mykrien omaa yhteistä tunnusta; kesäkuun 5. 2006, numerolla 1379 rekisteröityä vaakunaa. Se on toteutettu heraldiikan, sääntöjen mukaisesti.  Vaakunan heraldinen selitys on: Kultaan ja mustaan aaltokoroisesti polvijakoisella kilvellä kultainen tähkä ja kaksi mustaa kuokanterää, kärki alaspäin.

Ihmettelette varmasti mitä tämä kapulakieli tarkoittaa? Millä tavalla se kuvaa Kannaksen Mykriä?

Ehkä on pienen selityksen paikka -  Mykrä sana Karjalan kielessä tarkoittaa myyrää. Myyrä on lähes sokea ja kova kaivamaan -  tästä sekä legendana elävästä suomalmin kaivamisesta tulee musta väri. Vaakunassa pitää olla vähintään kaksi väriä, joista toinen on joko hopea tai kulta. Valitsin kullan – se viittaa ” kultaisiin muistoihin”.  Aaltokoroinen polvijako viittaa Mykrälahteen, joka on saanut nimensä Jääskessä Saviniemen kuninkaankartanon mailla sijaineesta Mykrän torpasta 1700-luvulla. Sieltä ovat Kannaksen mykrien esivanhemmat lähteneet Hiitolaan joskus 1700 luvun puolivälissä.

Kultainen tähkä kertoo maataloudesta kuin myös kuokanterät, joilla on ehkä sitä suomalmiakin kaivettu.

Arvoisa juhlaväki

Meillä suomalaisilla on omintakeinen taito romantisoida asioita ja siten tehdä surutyötä. Näinhän olemme kuusi viime vuosikymmentä totutelleet tosiasiaan, että osa kaunista Karjalaa ei enää ole osa Suomi-neitoamme.

Meillä on kuitenkin lupa ja kunnia palata Karjalaan tämän vaakunan suomin keinoin. Uskonkin, että moni teistä löytää luontevan ja hyvin turvallisen tien, sillan ylistettyyn ja rakastettuun Karjalaan. 

Julkaiskaamme nyt Kannaksen Mykrien oma vaakuna.


vanajanlinna_hallitus_p1090170.jpg

Kannaksen Mykrät -sukuseuran uusi hallitus vaakunan ympärillä


Lue vaakunan julkistamista käsittelevä uutinen


Sukustandaari ja isännänviiri nyt myynnissä!

Tilauslomake