Sukukirja

Mykrät Karjalankannakselta – Mykrä-suvun vaiheita 1500-luvulta 2000-luvulle

ISBN 978-952-92-7672-1

Mykrien sukukirja julkaistiin vuonna 2010 Porissa sukujuhlien yhteydessä. Jukistamistilaisuudessa sukukirjatoimikunnan vetäjä Janne Mykrä totesi, että sukukirja on suvulle enemmän kuin kirja. Se on symboli, joka luo yhteenkuuluvuuden tunnetta, yhdistää suvun nykyiset vaiheet aikaisempaan ja antaa toivoa tulevaan. Kirjaa voi pitää kädessä, se on kouriintuntuva, sitä voi selata ja silittää, mutta myös rypistää. Aivan kuten kuten tekee elämäkin.

Sukukirja yhdistää suvun esivanhempien ja nykypolvien elämänvaiheita yhdeksi kokonaisuudeksi, Mykrä-suvun tarinaksi. Kirjassa kerrataan sukuseuran perustamiseen johtaneet vaiheet sekä historiikki. Mykrien sukuhaarat esitellään asuinpaikkoineen ja annetaan Mykriin liittyvää nimitietoa. Oma osansa on katsaus Mykrien vaiheisiin historian virrassa. Keskeisenä kirjassa ovat suvun henkilöihin ja tapahtumiin liittyvät tarinat sekä kotona Karjalassa, evakossa että uusilla asuinsijoilla. Perhetauluja kirjassa on kaikkiaan yli 700 lähtien 1690-luvun kantaisästä Pekka Matinpoika Mykrästä, joka oli torpparina puolisonsa Maria Eerikintytär Siitarin kanssa Antrean Saviniemessä. Saviniemestä Mykrät muuttivat Hiitolaan, mistä versoivat Mykrä-suvun suurimmat haarat.

Sukututkija, tohtori Kari-Matti Piilahti esitteli laatimansa katsauksen suvun varhaisvaiheisiin ennen Pekka Matinpoikaa, eli luurankojen paljastamisen kaapista, kuten hän leikkimielisesti totesi. Tehtävä osoittautui arvioitua vaikeammaksi. Nimenkantajina Mykriä esiintyy eri puolilla Karjalaa, mutta yhdistävää tekijää tutkimuksen kohteena olevaan sukuun ei ole löytynyt. Sukunimen vaihtuminen läntisellä Kannaksella oli yleistä, mikä osaltaan vaikeutti yhteyksien jäljittämistä. Kuten sukututkimuksessa yleensä, joudutaan tässäkin tapuksessa laittamaan varauksia ja tekemään olettamuksia. Todennäköistä kuitenkin on, että Saviniemeen Pekka on muuttanut Antrean Rahikkalasta, ja hänen isänsä onkin sukunimeltään Pöhö. Mykrä-nimen Pekka Matinpoika otti Saviniemen kuninkaankartanoon kuuluvasta Mykrästä.

Sukukirjaa ei enää ole saatavilla, sillä painos on loppunut. Kirjasta valmistuu CD-versio vuoden 2014 aikana. Siitä tullaan tiedottamaan seuran verkkosivuilla.

sukukirja.jpg