VI Sukutapaaminen Kiljavalla

sukujuhla_2012_kullaa.jpg

   

Kannaksen Mykrien VI sukujuhla 25.8.2012 sujui laulun merkeissä lomakoti Kotorannassa Nurmijärven Kiljavalla. Ensimmäistä kertaa seuran historiassa yhdessäoloa ja haastamista jatkettiin aina seuraavaan päivään, sillä Kotoranta tarjosi mahdollisuuden yöpymiseen.

Juhlien teemana olivat "karjalaiset laulujuhlat". Tätä varten oli koottu Kannaksen Mykrien sukukuoro, johon saatiin 10 ennakkoluulotonta laulajaa. Kuoron johtajaksi uskaltautuneella Petri Lindbergillä oli haastava tehtävä saada ensimmäistä kertaa yhdessä laulava sekakuoro kahdessa tunnissa esiintymiskuntoon. Onneksi johtajalla oli heittäytymisen lahja ja hän sai rennolla otteellaan heti laulajat puolelleen.

Kuoron tulikaste koitti juhlayleisön edessä. Pieni jännitys leimasi esitystä, mutta ilman suurempia kommelluksia selvittiin. Kokemus oli sen verran rohkaiseva, että harrastusta kannattaa jatkaa. Kuoron esityksen jälkeen pääsivät kaikki avaamaan äänijänteitään. Ohjelman pääosa muodostui yhteislaulusta ja juhlaväki oli hyvin mukana. Laulaminenhan kuuluu karjalaisten perusominaisuuksiin.

Koko aikaa ei maltettu laulaa, vaan tilaa annettiin sukuseuratyössä ansioituneiden henkilöiden muistamiselle. Sukuseuralle kukitettiin uusi kunniajäsen. Tälle kertaa hän oli Mailis Kangasniemi (os. Mykrä), joka on ollut sukuseuratoiminnassa mukana sen perustamisesta saakka. Luottamustoimien lisäksi hän on kartuttanut muistitiedollaan seuran tarinavarastoa ja siirtänyt karjalaisuutta seuraaville sukupolville. Tunteikkaan puheen äidilleen piti hänen tyttärensä Soile. Kunniakirjalla muistettiin seuran kirjanpitäjää Juha Kyläkoskea. Näin seuran monivuotinen tukija sai kasvot, sillä vaatimattomana henkilönä hän on pysytellyt taustalla. Kunniakirja luovuttettiin hänelle myöhemmin.

Toinen kukitettava henkilö oli koko seuran historian ajan rahastonhoitajan vaativaa tehtävää hoitanut Tapio Mykrä. Yleishyödyllisen yhdistyksen varainhallinta on oma taiteen lajinsa. Toimintaa ei saa kahlita liian tiukalla taloudella, mutta pakkaselle ei saa mennä. Tässä Tapio on onnistunut erinomaisesti. Tapio sai muistoksi perinnemyssyn ja lämpimät kintaat lasitavaraa unohtamatta.

Muistamisten välillä pelimannimusiikkia kahdella viululla esittivät sisarukset Hanne ja Marko Sankala. Erityisesti polkka Karjalan poikii pisti jalan vipattamaan yhdellä jos toisella. Soitosta kuulsi kokemus ja varmuus, vaikka edellisestä keikasta oli pelimannien mukaan kulunut jo liian kauan. Heitä säesti monipuolinen musiikkimies Petri Lindberg pianolla.

Varsinaisen juhlan jälkeen rentouduttiin saunan lauteilla ja virkistäydyttiin Sääksjärvessä. Mitä olisi kesäilta ilman grilliherkkuja. Perinteinen makkara maistui hyvin kipakoitten löylyjen jälkeen. Ilta ei vielä päättynyt tähän, vaan innokkaimmat laulunlyömät jatkoivat laulujuhlia karaokella myöhään yöhön.

Juhlat juonsi ja veti puheenjohtaja Janne Mykrä varsin mallikkaasti. Erityisesti jäi mieleen hänen ja kuoronjohtaja-muusikko Petrin välinen dialogi, joka hakee vertaistaan jopa ammattilaisareenoilta.

Yöpymisen sisältänyt konsepti juhlille oli onnistunut. Nyt jäi aikaa enemmän yhdessäoloon ja seurusteluun. Ilahduttavasti myös lapsia oli mukana, sillä Kotoranta soveltuu hyvin lapsiperheiden vapaa-ajan viettoon.

Juhlien yhteydessä pidettiin seuran vuosikokous. Puheenjohtajana jatkaa Janne Mykrä ja hallituksen jäseniksi valittiin Pirkko Eriksson, Sari Kangasniemi, Timo Mykrä, Raija Pasanen ja Marja Tanninen. Varajäseninä toimivat Jorma Mykrä ja Tapio Mykrä. Myös hallitus järjestäytyi. Sihteerinä jatkaa Timo Mykrä ja uutena rahastonhoitaja aloittaa Jorma Mykrä.

Kuvia sukujuhlasta