Karjalaiset kesäjuhlat Jyväskylässä

02.07.2017

Karjalan Liiton kesäjuhlat pidettiin Jyväskylässä 16.-18.6.2017. Ohjelmaa oli runsaasti kuten myös laadukkaita näyttelyitä Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

Perinteinen Karjalan maraton juostiin kauniissa maisemissa Jyväsjärven liepeillä. Reitti oli tasainen ja viiden kilometrin rata kierrettiin kolmesti. Lämpöä oli mukavasti päälle 20 asteen, joten olosuhteet olivat suotuisat. Tykkään juosta lämpimässä, sillä kylmää ja tuulta saa vuoden aikana aivan tarpeeksi.

Viivalla oli 31 juoksijaa. Tasaisen vauhdin taktiikalla jaksoin loppuun saakka ja tuloksena oli viimein se kaivattu kultainen mitali 60 vuotiaitten sarjassa ajalla 1.14,02. Muita värejä on tullutkin vuosien saatossa useampia kappaleita. Taakseni jäivät viime vuoden kilpakumppanit Antrean Timo Pullinen ja Hiitolan Raimo Hannukainen.

Ensi vuonna juostaan Kouvolassa ja todennäköisesti uusituin säännöin ja matkoin. Juoksijoita ha-lutaan lisää ja siihen päästäneen matkoja lyhentämällä. Toivottavasti perinteinen 10 mailia säilyy yhtenä vaihtoehtona.

Karjalainen torilla sukuseuralla oli oma pöytä Hiitolan pitäjäseuran vieressä. Sukuinfoa annettiin Teuvo Vartion taidokkaiden pahkatöiden lomassa.

Avajaisissa kuultiin musiikkia ja nähtiin tanssia puheiden lomassa. Jyväskylän Puhallinorkesteri antoi tahdit yhteislauluille ja veti myös omaa ohjelmistoaan. Ei karjalaista juhlaa ilman Säkkijärven polkkaa. Tällä kertaa sen esittivät kahdella hanurilla Suvi ja Sanna Sällinen, ja jalat vispasivat kummasti musiikin tahdissa. Erikoisuutena kantaesityksensä sai latinankielinen versio Georg Malmstenin laulusta Heili Karjalasta. Virgo Careliana laulun tulkitsi professori Jukka Ammondt, itsekin Karjalan heilin jälkeläisiä.

Tervehdyksensä toivat Karjalaisseurojen Keski-Suomen piiri, Keski-Suomen liitto sekä Karjalan Liitto. Juhlat ovat aina kova ponnistus paikallisille karjalaisseuroille. Valmistelut aloitettiin kaksi vuotta ennen h-hetkeä, mutta onneksi talkooväkeä löytyy aina.

Maakuntajohtaja Tapani Mattila kehui seutuaan yhtenä vireimmistä kasvukeskuksista maassamme. Karjalaisten panos seudun kulttuurille on ollut vahva ja on tullut osaksi keskisuomalaista identiteettiä. Keskisuomalaisuus onkin muiden lähimaakuntien yhteinen luomus, johon Jyväskylän sijainti Päijänteen päässä on antanut edellytykset. Suomen pisin järvi on kulttuuriraja idän ja lännen välillä. Ja Jyväskylä sen päällä keikkuen on ammentanut vaikutteita molemmista suunnista.

Karjalaisten laulu päätti arvokkaan tilaisuuden. Illalle vietimme mukavan sukutapaamisen Raija ja Antero Pasasen luona Kuohussa, josta Raija kertoo lisää myöhemmin. Paikalla olivat Vartiot, Väy-ryset, Teuvo Mykrä puolisoineen, Pirkko Eriksson ja Marja Tanninen.

Sunnuntaina oli vuorossa juhlakulkue. Kuten monesti aiemminkin, sade tuli sotkemaan valmisteluja. Siitä huolimatta kulkue oli näyttävä, pitkä ja värikäs, tosin kertakäyttöisten sadetakkien haalistama. Sateesta huolimatta reitin varrella oli kiitettävästi yleisöä seuraamassa karjalaisten juhlaa. Sukuseuran kylttiä kantoi Teuvo Mykrä ja vanavedessä tulimme Pirkko Erikssonin, Teuvo Vartion ja Antero Pasasen voimin. Sukuseuran hallituksen Marja Tanninen oli Hiitolan pitäjäseuran airuena.

Kulkueen jälkeen oli hyvää aikaa tutustua näyttelyihin ja tavata tuttuja. En jäänyt päiväjuhlaan vaan lähdin katsomaan vanhaa opiskelupaikkaani Jyväskylän yliopistoa, seminaarinmäkeä. Campus on hieno ja osin Alvar Aallon luomus, jota vanhat opettajaseminaarin rakennukset täydentävät. Jonkin verran on tehty uutta sitten 1970-luvun, mutta taiten kokonaisuus säilyttäen. Seminaarinmäeltä yliopisto on laajentunut Mattilanniemeen ja Ylistönrinteelle, joiden välissä maratonreitti kulki.

Timo Mykrä, sukuseuran sihteeri

Linkki: Kannaksen Mykrien pöytä kesäjuhlilla (Teuvo Mykrä)

Linkki: Mykrät kulkueessa (Hannele Suominen)


24.08.2021Kannaksen Mykrien virtuaalitapaaminen 4.9.2021 klo 12.00: Yhdessä suvun kanssa
27.03.2021Jäsenlehti n:o 31 1/2020
20.02.2020Jäsenlehti n:o 30 1/2019
08.01.2020KANNAKSEN MYKRIEN DIGIJULKAISU 2020
04.08.2019Mykrien jälkiä Antrean Saviniemessä
14.03.2019Jäsenlehti n:ro 29
01.05.2018Infokirje vuodelle 2018
01.05.2018Vuosikokous ja sukutapaaminen Kangasalan Äijälässä 1.9.2018
15.03.2018Jäsenlehti Nr:o 28
02.07.2017Karjalaiset kesäjuhlat Jyväskylässä

Siirry arkistoon »